Modetrends

Mode van de twintigste eeuw

In de 20e eeuw waren er naast de eerste en tweede wereldoorlog veel ontwikkelingen op het gebied van techniek, handel, natuurwetenschap, internationale betrekkingen en volkscultuur. Onder volkscultuur valt muziek, rituelen en mode. Mode is de manier waarop kledingstukken, -stijlen en opvattingen op een bepaald moment in de tijd leuker worden gevonden. Vandaag de dag zie je overal oversized blazers, mom jeans, gouden opvallende sieraden en witte sportieve sneakers. Deze items zijn hot en vrijwel elk tienermeisje heeft dit in haar kast hangen. Je hoort vaak dat kleding zichzelf weer herhaalt. Zo ken je vast wel flared jeans, dit is een broek met wijde pijpen. Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken terwijl de broek haar populariteit al  kent sinds de jaren ’60 en ’70. Modetrends veranderen door de jaren heen en elk decennium kent zijn eigen ontwerpers en stijliconen met unieke designs, materialen en patronen. Maar wat waren eigenlijk de modetrends van de afgelopen eeuw?

De trends van elk decennium

De jaren ‘20

Dit decennium staat beter bekend als the roaring ’20. Men hechtte sindsdien waarde aan kleding en de eerste belangrijke modetrends ontstonden. In de kast hingen rechte hemdjukjes met spaghettibandjes, een cocktailjurkje met sjerpen, rechte broeken en rokken die eindigden boven de knie. Het design was eenvoudig en de uitstraling extravagant. Kleding met rechte en simpele lijnen gaf de vrouw meer vrijheid dan dat ze gewend waren. Vrouwen creëerden een extravagante uitstraling met unieke hoeden of opvallende verenboa’s.

De jaren ‘30

In de jaren ’30 kwam er meer nadruk op de vrouwelijke rondingen, kleding werd sexyer. De jurken en rokken werden langer en strakker en kleding werd V-vormiger. Ook kwam er een duidelijker verschil tussen dag- en avondkleding. Overdag was de voorkeur voor eenvoudig en in de avond koos men voor chique. Overdag droegen de vrouwen simpele rokken of jurken met een hoge taille, jasjes met schoudervulling en hoge sleehakken. In de avond creëerde de vrouwen meer elegantie en werd er meer nadruk gelegd op het vrouwelijke silhouet. Ze straalden in prachtige fluwelen jurken met laag uitgesneden ruggen, hierbij paste een sjaal van chiffon of bont.

De jaren ‘40

Tijdens dit decennium was er crisis door de oorlog. Kleding werd enorm somber, er was een schaarste aan katoen en leer en pronken met kleding was niet van belang. Mensen werden creatief en maakten vaak hun eigen kleding. Vrouwen droegen voor het eerst pantalons en om de outfit af te maken werd er felle lippenstift gedragen. De kleuren waren vaak ingetogen maar door focus te leggen op taille kon kleding ook eenvoudige elegantie uitstralen. Mantelpakjes, soepelvallende blouses en broeken en rokken met een hoge tailleband gaven eenvoudig focus op de vrouwelijke vormen. De mode was praktisch en toch vrouwelijk.

De jaren ‘50

Na de oorlog kwamen er modetrends gebaseerd op vrijheid en vrouwelijkheid. Vrouwen droegen bij een simpele blouse een strakke kokerrok of opvallinde petticoat. De kledingstukken bevatte charmante details van bloemen, pastel, stippen en strikken. Ook was er veel focus op een smalle taille en dit kwam tot uiting met corrigerend ondergoed.  Ondanks dat jurken een stukje korter en pikanter werden, bleef het uitstralen van pure elegantie van sterk belang.

De jaren ‘60

Dit decennium stond in teken van swingende modetrends. In het begin van de jaren ’60 werd vrouwenkleding steeds mannelijker en mannenkleding steeds vrouwelijker. Vrouwen droegen jurken en rokken met een recht model waardoor de vrouwelijke vormen werden verhuld. Het design bevatte vele knalkleuren, grafische patronen en unieke prints. Aan het eind van de jaren ’60 waren vrouwen niet meer bang om zichzelf te laten zien. Rokjes werden steeds korter en vrouwen droegen voornamelijk tunieken. Er werd geëxperimenteerd en men ging tegen de regels in.

De jaren ‘70

In de jaren ’70 verschilden de modetrends enorm. Alle denkbare combinaties konden gedragen worden, niks was fout. De stof polyester was goedkoop en ook erg geliefd in dit decennium. In het begin zag je felle kleuren, wijde broeken en enorme plateauzolen. Daarna namen hoog uitgesneden laarzen de overhand. Eind jaren ’70 vond er een enorme omslag plaats. Iedereen droeg broekpakken en trainingspakken in neutrale kleuren zoals bruin, grijs, zwart, donkergroen en wit.

De jaren ‘80

Dit decennium staat beter bekend als de bonte jaren. Er waren veel opvallende pasvormen in felle kleuren. In combinatie met expressieve make-up zorgde vrouwen ervoor dat ze gezien werden. In het begin waren wijde en vierkante pasvormen erg in de mode. Kleding dat hier bij hoort, is: enorme pof- en vleermuismouwen jasjes, oversized truien van bekende merken en joggingbroeken met hoge tennissokken. Halverwege de jaren ’80 werd aerobics kleding belangrijk, overal zag je vrouwen lopen in strakke leggings en body’s. Hierdoor was het figuur goed zichtbaar. Kleding, make-up en kapsels waren opvallend en kleurrijk.

De jaren ’90

Naast de mode van eind jaren ’80 waren er ook een andere modetrends te zien, dit was de grunge-periode. Kleding zoals rockbands shirts, mom jeans, oversized truien en flannellen blouse hoorde bij deze style. Midden jaren ’90 kwamen er elegantere en strakkere shirtjes van glitterstoffen in de mode. Eind jaren ’90 werd dit aangevuld met halter tops, coltruien en wijde jeans met lage taille.

Wat spreekt jouw aan?

Jij hebt nu een beeld gekregen van de mode door de jaren heen. Vaak herhaalt mode zich en dit viel je vast op toen je deze blog aan het lezen was. Iedereen heeft zijn eigen stijl en weet wat hij/zij wel of niet leuk vindt. Welke stijl van de twintigste eeuw past goed bij jou?